När en person använder en sökmotor som Google är det alltid med ett specifikt mål i åtanke. Detta mål kallas för sökintention, eller “search intent”. Sökintention är den bakomliggande avsikten med en sökfråga och svarar på varför en användare söker – vad de vill uppnå med sin sökning. Att förstå sökintentioner är avgörande för att skapa ett relevant innehåll som rankar högt i sökresultaten och möter användarens behov.
Sökintentioner är en central del i digital marknadsföring och SEO. Genom att skapa innehåll som exakt svarar på olika typer av sökintentioner ökar du chansen att locka rätt besökare till din webbplats och förbättrar konverteringar. Men vilka typer av sökintentioner finns det, och hur kan du använda den kunskapen i din strategi och framförallt i din sökordsanalys? Det går vi igenom här.
Vilka sökintentioner finns det?
Det finns fem huvudsakliga typer av sökintentioner som används för att kategorisera sökfrågor:
Informationssökningar
Informationssökningar eller “informational intent” handlar om att användaren söker efter information, fakta eller svar på specifika frågor. Denna typ av sökning är inte direkt kopplad till köp, utan fokus ligger på att hitta värdefull information eller lära sig något nytt. För att möta denna sökintention kan du skapa informativa blogginlägg, guider eller FAQ-sektioner som svarar på vanliga frågor och erbjuder värdefull insikt.
Exempel på informationssökningar:
- “Vad är en sökintention?”
- “Hur fungerar SEO?”
- “Hur många kalorier finns det i ägg.”
Nedan är en överblick över träffresultatet över sökningen kring kalorimängden i ett ägg. Här hittar vi främst blogginlägg eller liknande som presenteras i den organiska träfflistan, med tabeller och sammanställning av olika mängder (vikt) av ägg och dess kalorimängd.
Navigationssökningar
Navigationssökningar, på engelska “navigational intent”, används när användaren redan vet vilken webbplats eller vilket varumärke de söker efter, men använder sökmotorn som ett verktyg för att hitta det snabbare. Målet är att komma till en specifik webbplats och innefattar vanligtvis ett varumärkes namn. Om du vill optimera för navigationssökningar bör ditt varumärke vara synligt högt upp i sökresultaten när någon söker efter ditt företagsnamn eller dina produkter/tjänster. Det är desto svårare för en hemsida att ranka på ett annat företags varumärke. Säljer du exempelvis Microsoft-licenser som IT-bolag så kommer du ha svårt att ranka högt på sökningar kopplat till Microsoft varumärke.
Exempel på navigationssökningar:
- “Okii webbyrå.”
- “Logga in på Gmail.”
- “Facebook startsida.”
Exempel på navigationssökning när du letar efter “Okii webbyrå”.
Transaktionella sökningar
Transaktionella sökningar, eller “transactional intent”, görs av användare som är redo att agera. Ofta är detta köp- eller konverteringsfokuserade sökningar där användaren har bestämt sig för att köpa en produkt eller tjänst och söker efter var eller hur de kan göra det. För denna typ av sökintention bör du skapa produkt- eller landningssidor som är optimerade för konvertering. Klara och tydliga “Call to Actions” och enkel navigering är avgörande.
Exempel på transaktionella sökningar:
- “Köp begagnad bil.”
- “Boka digital marknadsföring.”
- “Köpa krypto online”
Nedan har vi ett exempel på hur sökintentionen “Köpa krypto online” kan se ut i träfflistan.
Kommersiella sökningar
Kommersiella sökningar, även kallade “commercial investigation”, är en kombination av informations- och transaktionella sökintentioner. Här vill användaren samla information som hjälper dem att fatta ett köpbeslut. De kanske söker recensioner, jämförelser eller mer detaljerad produktinformation.
Exempel på kommersiella sökningar:
- “Bästa verktygen för SEO.”
- “Prisjämförelse för webbhotell.”
- “Bästa robotdammsugare.”
För att attrahera dessa användare kan du skapa innehåll som jämför tjänster, listar fördelar med dina lösningar eller innehåller utförliga recensioner från nöjda kunder. I exemplet nedan har vi tittat på sökningen “Bästa robotdammsugare” där vi hittar främst listor och rankingar av robotdammsugare. I Elgigantens fall har de dessutom fått en “Featured Snippet” där Google lyfter fram delar av innehållet i SERP:en (träfflistan).
Lokala sökningar
Lokala sökningar uppkommer när användaren letar efter en lösning i närheten. Detta är särskilt vanligt för företag med en fysisk plats eller lokala tjänster. Sökmotorer som Google visar ofta lokala resultat med hjälp av kartor och företagsrecensioner för att besvara dessa frågor. För att optimera för lokala sökintentioner bör du använda Google My Business, lägga till lokal information på din webbplats och samla in recensioner från kunder.
Exempel på lokala sökningar:
- “Webbyrå i Stockholm.”
- “Pizzeria i Rom.”
- “Restauranger i Göteborg.”
Med lokala sökningar efter exempelvis restauranger i Göteborg skapas mer utrymme för nischade sajter som Tripadvisor, TheFork och Thatsup, samt kartan som direkt ger dig en överblick över de närmsta restaurangerna enligt Google Maps.
Varför är sökintentioner viktiga för din SEO-strategi?
Att förstå och möta sökintentioner gör det inte bara möjligt att driva rätt typ av trafik till din webbplats, utan förbättrar också användarupplevelsen och ökar konverteringar. Sökmotorer värderar relevans, och genom att erbjuda innehåll som matchar användarens sökintentioner stärker du också din webbplats trovärdighet online.
För företag som Okii, där webbutveckling och digital marknadsföring är lika viktiga som kaffe på måndagsmorgnar, handlar det om att förstå vad målgruppen egentligen vill – oavsett om de är ute efter en snabb lösning eller bara lite fönstershopping på nätet. Att läsa deras tankar (eller åtminstone deras beteenden) gör det möjligt att skapa strategier som träffar mitt i prick och får dem att tänka: “Det här är precis vad jag behövde!”
FAQ
Vanliga frågor och svar om sökintentioner.
Hur kan jag identifiera sökintentioner för mina kunder?
Analysera vilka sökord som användarna använder för att hitta till din webbplats. Du kan använda verktyg som Google Search Console eller SEO-verktyg som Ahrefs och SEMrush för att få insikt i olika sökfrågor och mönster.
Kan en sökfråga ha flera sökintentioner?
Ja, vissa sökfrågor kan ha flera intentioner beroende på sammanhanget. Till exempel kan “bästa webbyrå i Stockholm” både vara en kommersiell sökning och en informationssökning. Det är viktigt att analysera vilken intention som sannolikt är starkast i samband med din målgrupps beteende.
Hur kan jag optimera mitt innehåll för olika sökintentioner?
Identifiera vilken typ av sökintention de sökord du vill ranka för tillhör. Skapa sedan innehåll som möter dessa intentioner – informativa artiklar för informationssökningar, produktlandningssidor för transaktionella sökningar, och så vidare. Det handlar om att förstå användarens behov och erbjuda rätt lösning.